اثر درصد ماده خشک شیر و ترکیبی از گیاهان دارویی بر فراسنجههای خونی پیش از شیرگیری در جدول شماره ۴-۳ و پس از شیرگیری در جدول ۴-۴ آورده شده است.
۴-۸-۱- بتا- هیدروکسی بوتیریک اسید (BHBA)
افزودن گیاهان دارویی، سطح ماده خشک شیر و اثر متقابل سطح ماده خشک شیر در افزودن گیاهان دارویی پیش و پس از شیرگیری بر میزان BHBA خون گوسالهها معنیدار نبود (۰۵/۰<p). در راستا با نتایج این پژوهش، در پژوهشی که سوآرز و همکاران (۲۰۰۶) بر روی توسعه شکمبه در گوسالههای شیرخوار انجام دادند، رابطه مستقیم افزایش مصرف جیره آغازین و افزایش سن با افزایش BHBA خون که شاخصی از توسعه شکمبه است را گزارش کردند[۱۴۸]. در پژوهش حاضر نیز پس از شیرگیری همراه با توسعه شکمبه غلظت BHBA خون افزایش یافته است. بر خلاف نتایج این پژوهش، خان و همکاران(۲۰۰۷) گوسالهها را به دو روش شیر دادند، روش گام به پایین (۲۰ درصد وزن بدن تا ۴۰ روزگی و ۱۰ درصد وزن بدن تا ۴۵ روزگی) و روش معمولی (۱۰ درصد وزن بدن تا ۴۵ روزگی) و از ۴۵ تا ۴۹ روزگی شیرگیری شدند، در این آزمایش در پیش از شیرگیری و پس از شیرگیری BHBA سرم خون گوسالههایی که به روش گام به پایین شیر خورده بودند بالاتر بود (۱۶/۰ دربرابر ۱۱/۰،۰۰۷/۰>P)[88].
۴-۸-۲- گلوکز
افزودن گیاهان دارویی در پیش از شیرگیری بر میزان گلوکز سرم خون گوسالهها تاثیر معنیداری داشت (۲/۱۱۵ و ۰۱/۱۳۶ میلیگرم در دسیلیتر،۰۰۳/۰>P) اما در پس از شیرگیری اختلاف معنیداری مشاهده نشد (۰۵/۰<P). سطح ماده خشک شیر در پیش از شیرگیری بر میزان گلوکز سرم خون گوسالهها تاثیر معنیداری داشت (۲/۱۱۵و۲۶/۱۳۲ میلیگرم در دسیلیتر،۰۵/۰>P) اما در پس از شیرگیری اختلاف معنیداری دیده نشد. اثر متقابل هم اختلاف معنیداری را نشان ندادند. غلظت گلوکز خون به عوامل گوناگونی بستگی دارد و این غلظت در هر زمان نتیجه یک تعادل میان ورود و حذف گلوکز از گردش خون است و همه عواملی که روی ورود یا خروج گلوکز اثر میگذارند در تنظیم گلوکز خون نقش دارند [۸۲]. کاهش گلوکز خون در سپتیسمیها، مراحل آخر اندوتوکسمی و بسیاری از بیماریهای متابولیک در حیوانات رخ میدهد[۱۱۹]. گرسنگی و غذا نخوردن منجر به کاهش گلوکز خون در حیوانات با سنین کم نمیشود اما حیوانات جوانی که به علت بیماری، نقص مادرزادی و یا مدیریت غلط، ذخیره انرژیشان محدود میشود، گلوکز خونشان کاهش مییابد که همراه با افسردگی و حتی کما میباشد[۱۳۹]. اگر چه تغییرات گلوکز خون در سطح گستردهای از بیماریها رخ میدهد اما سطح طبیعی گلوکز خون ناشی از به یک تعادل بسیار دقیقی در سیستم هورمونی میباشد. زمانی که یک عدم تعادل هورمونی رخ میدهد یک نسبت جدیدی از گلوکز ایجاد میشود که این نسبت به طور بالینی نشان دهنده کاهش و یا افزایش پایدار گلوکز خون بوده و این خود به تاثیرات هورمونی که بر روی متابولیسم کربوهیدراتها اثر میگذارند بستگی دارد[۸۲]. محتویات شیر شامل چربی، لاکتوز و پروتئین توسط آنزیمهای شیردان هضم میشوند (رنین، لیپاز، پپسین) و همچنین در ادامه در روده توسط لیپاز پانکراسی، تریپسین، کیموتریپسین، کربوکسیپپتیداز و الاستاز و لاکتاز هضم میشوند. این فرایندها در روده و معده سبب تولید زنجیره های کوچک از اسید چرب، گلوکز، گالاکتوز و آمینواسید میشوند که جهت نگهداری و عملکرد طبیعی بدن و رشد گوساله ضروری میباشند. در گوساله جوان گلوکز و اسید چرب منبع اصلی انرژی محسوب میشود، بنابراین مکانیسمهای گلوکواستاتیک و لیپوستاتیک نقش مهمی را در تنظیم مصرف شیر و مقدار آن حداقل تا پیش از شروع مصرف ماده خشک بر عهده دارند. ویلیام(۱۹۹۲)، گزارشکرد که پایین بودن سطح گلوکز خون باعث تحریک گرسنگی میشود، حال آنکه افزایش سطح آن سبب بروز سیگنالهای سیری میشود و به دنبال آن مصرف غذا پایین میآید[۱۶۸] جاسپر(۲۰۰۲) مشاهده کرد، گوسالههایی که شیر مصرفی آن ها برابر با ۱۰ درصد وزن بدنشان است مقدار جیره آغازین مصرفیشان نزدیک به ۲ برابر گوسالههایی است که مقادیر شیر بیش تری را در هفته های پیش از شیرگیری مصرف میکنند، کاهش مصرف ماده خشک توسط این گوسالهها تعجبآور نیست این گوسالهها به علت سیری که به واسطه مواد شیمیایی (سطح بالای گلوکز خون و انسولین) و عوامل مکانیکی(تشکیل دلمه) حاصل میشود کمتر گرسنه میشوند (خوراک کمتر مصرف میکنند)[۷۶] اسمیت(۲۰۰۲) گزارش کرد، که با افزایش مصرف غذا، رشد افزایش مییابد و این با سطحIGF-1 ، انسولین و گلوکز خون در ارتباط است[۱۴۰]. در راستا با نتایج این پژوهش، خلیف و همکاران(۲۰۱۲) آزمایشی را بر روی ۲۸ بز شیری که ۷ روز زایش کرده بودند انجام دادند، آزمایش به مدت ۹۰ روز انجام شد، گروهی که روغن زنجبیل دریافت کردند، میزان گلوکز سرم خون آن ها نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (۰۵/۰<P) [90].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
سلطان و همکاران(۲۰۰۹) ترکیبی از روغن گیاهان دارویی اکالیپتوس ، نعناع وکریستال جوهر نعناع خشک را به مدت ۸ هفته در شیر به مصرف گوسالهها رساندند که در سطح ۹۴ و ۱۸۷ میلیگرم تاثیری بر گلوکز خون گوسالهها نداشت اما در سطح ۲۸۱ میلیگرم گلوکز خون به طور معنیداری نسبت به گروه شاهد افزایش یافته بود(۵۷ در مقابل ۴۵ گرم در دسیلیتر، ۰۵/۰>p)[144]. عبداللهی و همکاران(۲۰۰۳) به منظور بررسی خواص ضد دیابتی مرزه آزمایشی را بر روی موشها طراحی کردند که نتایج کاهش معنیداری نیز در میزان سطح گلوکز و تری گلیسرید خون در موشهای دیابتی تغذیه شده با مرزه نشان داد(۲۵۸ در مقابل ۳۲۵ میلیگرم در دسیلیتر، ۰۵/۰>P)[2]. بر خلاف نتایج این پژوهش، بولوم و همکاران(۲۰۰۳) گزارش کردند استفاده از سطوح مختلف پروتئین در شیر جایگزین گوسالهها (۱۴، ۱۸، ۲۲، ۲۶ درصد) که فقط شیر خورده بودند، تاثیر معنیداری در گلوکز سرم خون آن ها مشاهده نشد (۰۵/۰<P) اما اثر زمان معنیدار شد.
هیل و همکاران (۲۰۰۹) گزارش کردند تغذیه شیر جایگزین با ۲۷ درصد پروتئین که با سطح متفاوت چربی (۱۴، ۱۷، ۲۰، ۲۳ درصد) خورانده شده بود، تاثیر معنیداری بر گلوکز سرم خون گوسالهها نداشتند(۰۵/۰<p). در مطالعهای باکیرل و همکاران(۲۰۰۸) به منظور بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی و هموستازی گلوکز رزماری بر روی خرگوشها آزمایشی را طراحی کردند، در اولین مطالعه آن ها دوزهای ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم در کیلوگرم عصاره رزماری را جهت بررسی خواص هایپوگلیسمیک این گیاه بر روی خرگوشهای با سطح بالا وسطح متعادل گلوکز در خون به آن ها خورانده شد، تاثیر مناسب عصاره این گیاه بر روی دو گروه در دوز ۲۰۰ میلیگرم در کیلوگرم وزن بدن دیده شد و این تاثیر مستقل از خود انسولین بود. در مطالعه دوم دوزهای ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم در کیلوگرم وزن بدن از عصاره رزماری به خرگوشهای مبتلا به دیابت آلکسون تزریق شد، میزان انسولین به طور معنیداری افزایش یافت، افزون بر این که در هفته اول آزمایش دوز ۲۰۰ میلیگرم سبب جلوگیری از پروکسیداسیون لیپید شد و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانتی افزایش یافت[۱۱].
۴-۸-۳- پروتئین کل
افزودنی گیاهان دارویی بر میزان کل پروتئین سرم خون گوسالهها در پیش و پس از شیرگیری اختلاف معنیداری را نشان