۳/۴۶
۳۹
۵/۳۶
۶/۳۵
۸/۲۰
۷/۱۶
۴/۱۶
۱/۸
۶/۷
۵/۶
۳
۸/۱
Source: Food and Agriculture Organization.
جدول ۲. میزان تولید گوشت مرغ در سال ۲۰۰۷ در کشورهای منتخب (هزار تن)
آمریکا
چین
برزیل
اتحادیه ارویا
مکزیک
هندوستان
ایران
آرزانتین
روسیه
ژاپن
تایلند
۱۶۰۴۰
۱۰۷۰۰
۹۵۰۰
۷۵۰۰
۲۶۷۰
۲۰۵۰
۱۴۶۸
۱۲۸۰
۱۱۲۰
۱۱۸۰
۱۱۰۰
Source : Ibid.
در حالی که سرا نه مصرف گوشت مرغ در جهان معادل ۱۲ کیلوگرم است، همانگونه که در جداول ۱ و ۲ آمده است، سرانه مصرف گوشت مرغ در ایران ۸/۲۰ کیلوگرم بوده و بیانگر این مطلب است که از نظر تولید وسرانه مصرف، ایران جزء ده کشور اول دنیا و سرانه مصرف آن حدود دو برابر مصرف دنیاست.
براساس مندرجات سالنامه آماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران، تعداد بهره برداران در پرورش انواع طیور و ماکیان کشور، ۶۰۰,۱۸۵,۲ نفر هستند که در مرغداری های سراسر کشور و همچنین به صورت پرورش بومی و خانگی به فعالیت مشغول هستند . از این میزان، حدود ۶۰۰ هزار نفر به صورت صنعتی و نیمه صنعتی به تولید طیور مشغول بوده که بیش از ۹۰ درصد تولید صنعت مرغداری کشور را به خود اختصاص می دهند. ظرفیت ثبت شده مرغدار یهای پرورش مرغ گوشتی کشور معادل ۰۰۰,۰۰۰,۲۴۳ قطعه در سال و در قالب ۱۷۲۶۷ مرغداری است . همچنین ظرفیت ثبت شده پرورش مرغ تخم گذار کشور معادل ۰۰۰,۰۴۶,۷۶ قطعه است که در قالب ۱۴۳۲ مرغداری متمرکز است و از این ظرفیت در سال ۱۳۸۳ و در شرایط حداکثری تولید، به میزان ۷۵۸ هزار تن بهره برداری شد. درصورتی که ظرفیت موجود کشور، توان تولید ۹۰۰ هزار تن تخم مرغ را دارا است که تاکنون هیچگاه محقق نشده است. تعد اد مؤسسات تولید جوجه یک روزه کشور ۱۶۰ مؤسسه است که نیاز کشور را برآورده و بخشی از آن نیز به سایر کشورها صادر میشود.
از دیدگاه فنی و مدیریتی، در پروانه های صادره، ظرفیت اسمی سالنهای مرغداری ۱۰ قطعه جوجه به ازای هر متر مربع قید میشود درصورتی که با انجام فرایندهای بهبود کیفیت امکانات تولید در سالنها و مدیریت بهینه تولید و نوسازی و تجهیز مرغداریها و بهینه سازی مصرف سوخت، میتوان این تعداد را به ۱۴ قطعه جوجه افزایش داد و این بدین معناست که در هر دوره تولید، میتوان به میزان ۴۰ درصد، تولید گوشت مرغ را با ظرفیت فعلی سالنهای مرغداری افزایش داد و به نظر میرسد علیرغم تأکیدات مکرر در راستای افزایش بهره وری، هم وزارت جهاد کشاورزی و تولیدکنندگان چنانکه باید به آن نپرداخته اند.
مجموع دام کشور را می توان به ۰۰۰,۰۲۶,۸۷ رأس دام سبک و ۰۰۰,۸۰۹,۸ رأس دام سنگین تقسیم بندی کرد که شامل ۰۰۰,۹۱۵ رأس گاو اصیل۰۰۰,۰۶۰,۴ رأس گاو آمیخته و ۰۰۰,۱۳۴,۳ رأس گاو بومی و مابقی نیز گاومیش و شتر است . حدود ۶۹۴,۶۳۷,۱ رأس دام های سنگین در قالب ۱۴۰۷۶ گاوداری صنعتی و مابقی در قالب دامداری های نیمه صنعتی، سنتی و عشایری پرورش داده می شوند.
با توجه به آمار یاد شده،۱۸/۸ درصد از دام سنگین به روش صنعتی تحت تولید پرورش با کیفیت قرار داشته و اگر تولید و پرورش نیمه صنعتی را نیز با قدری اغماض تولید با کیفیت قلمداد کنیم، میزان ۳۶ درصد دام سنگین کشور به صورت سنتی و بدون رعایت استانداردهای تغذیه نگهداری و پرورش داده میشود که فاقد بهره وری و همچنین کیفیت لازم در گوشت تولیدی بوده و وزارت جهاد کشاورزی تاکنون برنامه مدون و هدفمندی برای ارتقا و کیفیت بخشی به تولیدات این میزان دام سنگین کشور ارائه نکرده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))