4/2 گرم در لیتر
8/7
3/8
6/3 گرم در لیتر
9/7
9/10
8/4 گرم در لیتر
2-5-ارزیابی صفات مورفولوژیک
به منظور اندازه گیری میزان افزایش قطر، ارتفاع و تعداد برگ سبز گیاهان مورد نظر، قبل از شروع اعمال تیمار شوری، قطر و ارتفاع آنها اندازه گیری شد و تعداد برگهای سبز آنها یاداشت گردید و مجددا صفات مورد نظر در پایان آزمایش اندازه گیری شدند و مقادیر افزایش یافته محاسبه شدند .
میزان تراکم برگ روی شاخه اصلی، از طریق تقسیم تعداد برگهای گیاه بر ارتفاع آن، بر حسب تعداد برگ در سانتیمتر مربع محاسبه شد .
به منظور اندازه گیری میزان نکروزه شدن برگها، تعداد برگهایی با میزان نکروزه شدگی کمتر از 50 درصد و 50 تا 100 درصد شمارش و درصد آنها در پایان آزمایش محاسبه شد. همچنین به منظور اندازه گیری میزان ریزش برگ، در طول مدت آزمایش، تعداد برگهای ریزش یافته تا پایان آزمایش یادداشت و مقدار آنها محاسبه شد. تعداد برگهای از طریق فرمول زیر (1-2) محاسبه شد .
(1-2) 100 (برگ هایی با نکروزه شدن 50 تا 100 درصد+ برگ های با نکروزه شدن کمتر از 50 درصد + برگ های ریزش یافته) - تعداد کل برگ ها = درصد برگ های سبز
به منظور اندازه گیری وزن تر و خشک برگها، شاخه اصلی و انشعابات شاخه اصلی، 8 برگ از قسمت بالای شاخه، (واقع در گرههاي پنجم و ششم انتهاي شاخه اصلي)، و 8 برگ از قسمت پایینی شاخه (انتهایی ترین برگهای شاخه اصلی)، شاخه اصلی و انشعابات شاخه اصلی در پایان آزمایش از گیاهان جدا و وزن شدند و سپس به مدت 48 ساعت در دمای 75 درجه سانتی گراد قرار داده شدند و وزن خشک آنها محاسبه شد ]موسوی و همکاران، 1388[.
به منظور اندازه گیری وزن تر و خشک ریشه، پس از خارج نمودن آنها از داخل خاک، ریشهها از محل اتصال آنها به طوقه جدا و کاملا با آب مقطر شست و شو داده شدند و بعد از حذف رطوبت اضافی، وزن تر آنها اندازه گیری شد. سپس به مدت 48 ساعت در دمای 75 درجه سانتی گراد قرار داده شدند و وزن خشک ریشهها محاسبه شد .
به منظور اندازه گیری سطح برگ گیاهان، 8 برگ از قسمت بالایی شاخه، (واقع در گرههاي پنجم و ششم انتهاي شاخه اصلي)، و 8 برگ از قسمت پایینی شاخه (انتهایی ترین برگهای شاخه اصلی)، انتخاب و سطح برگ آنها در پایان آزمایش با بهره گرفتن از دستگاه سنجش سطح برگ مدل ((LI-Cor, Li 1300, USA ، انداره گیری شد .
به منظور محاسبه نسبت سطح برگ، برگهايي كه سطح برگ آنها محاسبه شده بودند، به مدت 48 ساعت در دمای 75 درجه سانتی گراد خشک شدند و سپس وزن خشک برگ گیاهان محاسبه شد. از تقسيم سطح برگ بر حسب سانتیمتر مربع بر وزن خشك بر حسب گرم، نسبت سطح برگ محاسبه شد .
2-6-ارزیابی صفات فیزیولوژیک
2-6-1- پارامترهای فلورسانس کلروفیل
به منظور اندازه گیری پارامترهای فلورسانس کلروفیل در هر گیاه، نمونه گیری از برگهای شاخه اصلی شامل برگهای بالایی (برگهای توسعه یافته از گرههای 4 و 5) و برگهای پایینی (پایین ترین برگها در شاخه اصلی) انجام شد. ابتدا گيرههاي دستگاه اندازهگيري فلورسانس كلروفيل (مدل، Hansatech Instrument ساخت انگلستان) به برگها وصل شدند بطوریکه قسمتی از برگ مورد نظر به مدت 30 دقیقه در تاریکی قرار گرفت. سپس با بهره گرفتن از دستگاه اندازه گیری فلورسانس، Act.Light به برگ تابیده شد و مقدار FO (فلورسانس حداقل) و Fm (فلورسانس حداکثر)، قرائت شدند. مقدار Fv (فلورسانس متغیر)، از تفاضل Fm وFO محاسبه شد .
2-6-2- سنجش کلروفیل و کارتنوئید
بهمنظور اندارهگیری میزان کلروفیلهای a، b، کل و کاروتنوئید، ابتدا مقدار نيم گرم از بافت تازه برگهای بالایی (برگهای توسعه یافته از گرههای 4 و 5) و برگهای پایینی (پایین ترین برگها در شاخه اصلی) در هاون چيني ريخته شد. سپس نمونههای گیاهی با بهره گرفتن از نيتروژن مايع خرد شده و توده يکنواختي بدست آمد. بيست ميلي ليتر استون 80٪ به نمونهها اضافه شد و سپس محلول حاصل با سرعت6000 دور در دقيقه به مدت 10 دقيقه سانتريفيوژ شد. عصاره فوقاني حاصل از سانتريفيوژ به بالن شيشهاي منتقل شد. مقداري از نمونه داخل بالن در کووت اسپکتروفتومتر ريخته شد و در نهايت مقدار جذب در طول موجهاي 663 نانومتر (2-2)، ۶۴۵ نانومتر (2-3) و 470 نانومتر(2-4)، توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (Canada BT600 Plus,)، اندازه گیري شد (Arnon, 1949).
Chlorophyll a (mg/g)= (19.3 * A663 - 0.86 * A645) V/100W (2-2) Chlorophyll b (mg/g)= (19.3 * A645 - 3.6 * A663) V/100W (2-3) Carotenoides (mg/g)= 100(A470) - 3.27(mg chl. a) - 104(mg chl. b)/227 (2-4)
6-3-شاخص کلروفیل
شاخص کلروفیل در برگهای بالایی و پایینی شاخه اصلی با بهره گرفتن از کلروفیل متر (Spad 502 Minolota) اندازه گیری شد. بدین منظور در هر گیاه، سه برگ از قسمت بالایی شاخه (برگهای توسعه یافته از گرههای 4 و 5) و سه برگ از قسمت پایینی شاخه (پایین ترین برگها در شاخه اصلی)، در پایان آزمایش، انتخاب شدند و میزان شاخص کلروفیل در سه نقطه ابتدا، وسط و انتهای از هر برگ توسط دستگاه کلروفیلمتر قرائت گردید. در نهایت، میانگین اين اعداد به عنوان عدد كلروفيل متر مربوط به آن گیاه ثبت شد.
2-6-4-محتواي نسبي آب برگ (LRWC)
به منظور اندازهگيری محتوای نسبی آب برگ، از هر گياه 4 برگ کامل از قسمت بالایی شاخه و 4 برگ کامل از قسمت پایینی شاخه اصلی در پایان آزمایش، انتخاب شدند. پس از اندازهگيری وزن تر (FW)، به مدت 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد در داخل آب مقطر در شرايط تاريکی قرار داده شدند تا آماس نمايند. بعد از خارج کردن برگها از آب مقطر و حذف رطوبت اضافی، وزن آماس آنها اندازهگيری شد (TW). سپس نمونهها به مدت 24 ساعت در دمای 105 درجه سانتی گراد قرار داده شدند تا وزن خشک (DW) آنها اندازهگيری شود. در نهایت ميزان نسبی آب برگ از طریق رابطه زير محاسبه شد (2-5)، .
(2-5)
2-6-5- نشت یونی نسبی
به منظور اندازه گیری نشت یونی نسبی، 5/0گرم از برگهای قسمت بالایی (برگهای توسعه یافته از گرههای 4 و 5) و برگهای قسمت پایینی شاخه (پایین ترین برگها در شاخه اصلی)، در پایان آزمایش، از هر ژنوتیپ جداگانه وزن و در داخل ویالهای شیشه ای ریخته شدند و 25 میلی لیتر آب مقطر به آنها اضافه شد. نمونهها به مدت 24 ساعت درون شیکر با دمای 24 درجه سانتی گراد و با سرعت 120دور در دقیقه قرار داده شدند و پس از 24 ساعت میزان هدایت الکتریکی اولیه (Lt)، آنها به وسیله دستگاه EC متر دیجیتالی (مدل Metrohm 644) اندازه گیری شد. سپس نمونهها به مدت یک ساعت در حمام بن ماری در دمای 120 درجه سانتیگراد قرار داده شدند و مجددا به مدت دو ساعت شیکر شدند و میزان هدایت الکتریکی نهایی (LO) آنها اندازه گیری شد و در نهايت درصد نشت يونی طبق فرمول زیر محاسبه شد (2-6)، .
(2-6) 100×(LT/LO)
2-6-6- درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی
بعد از محاسبه درصد نشت یونی نسبی برای هر نمونه، درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی در نمونههای تحت تیمار شوری نسبت به نمونههای شاهد از طریق رابطه زیر محاسبه شد (2-7):
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
=درصد آسیب دیدگی1- [1- (T1/T2)/ 1- (C1/C2)] × 100 (2-7)
که در آن، (T1 و T2) به ترتیب هدایت الکتریکی اولیه و نهایی در نمونههای تحت تیمار شوری و (C1 و C2)، به ترتیب هدایت الکتریکی اولیه و نهایی در نمونههای شاهد است .
2-6-7- فنل کل
2-6-7-1- استخراج از بافت برگ
برای استخراج عصاره برگ جهت اندازهگیری فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی از روش بخشی و آراکاوا استفاده شد. مقدار 1 گرم از نمونههای برگ از برگهای شاخه اصلی (برگهای توسعه یافته از گرههای 4 و 5) در پایان آزمایش، با بهره گرفتن از نیتروژن مایع در هاون چینی به پودر نرم تبدیل شد. به پودر حاصل، 4 میلیلیتر حلال استخراج، متشکل از 85% متانول و 15% استیک اسید، اضافه شد. پس از مخلوط کردن، نمونهها برای انجام عمل استخراج به مدت 24 ساعت در یخچال با دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند.
سپس بخش روشناور نمونه ها داخل میکروتیوب ریخته شدند و با دور 10000 به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ (مدلEpendorf 5417 R )، شدند. بعد از سانتریفیوژ، بخش روشناور نمونهها جداسازی و در داخل میکروتیوب ریخته شدند و جهت انجام آزمایشهای مورد نظر در یخچال با دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند .
2-6-7-2- تعیین میزان فنل کل با روش اسپکتروفتومتری