ns
ns
ns- اختلاف معنی دار نیست.
۴-۲- پارامترهای خونی
اثر گروه های آزمایشی بر سطوح کلسترول، HDL، LDL، تری گلیسیرید و گلوکز خون جوجههای گوشتی در جدول ۴-۴ آمده است. بر طبق نتایج حاصل، استفاده از چای سبز در این آزمایش به طور معنیداری سطوح کلسترول (p<0/05) وتری گلیسیرید (p<0/01) خون را نسبت به گروه شاهد پایین آورد. سطح کلسترول خون جوجههای تغذیه شده با ۲۰ درصد چای کامبوچا بالاتر از گروه شاهد قرار داشت، اگرچه به لحاظ آماری معنی دار نبود. سطح HDL خون جوجهها در بین تمام گروه های آزمایشی تفاوت معنیداری نداشت. سطح ۱۰ درصد کامبوچا به طور غیر معنیداری سبب کاهش سطوح کلسترول و تری گلیسیرید نسبت به گروه شاهدشد. همچنین در این آزمایش استفاده ازسطوح ۱۵ و ۲۰ درصد کامبوچا تری گلیسیرید خون را به طور معنیداری نسبت به گروه شاهد پایین آورد (p<0/01). اگرچه در این آزمایش سطح گلوکز خون در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت آماری معنی داری نداشت.
نتایج این آزمایش با یافته های محققین دیگر که نشان دادند استفاده از چای سبز در جیره جوجههای گوشتی سبب کاهش کلسترول و لیپوپروتئینهای خون میگردد مطابقت داشت (پانجا و همکاران، ۲۰۰۵؛ آلن و همکاران، ۱۹۹۸). مطالعات مدلهای حیوانی نشان داد، کاتشینها باعث مهار جذب تودهای کلسترول میشوند. بطوریکه در آزمایش ماراماتسو و همکاران (۱۹۸۶) اپی کاتشین چای سبز باعث افزایش دفع کلسترول و لیپید تام در موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی با کلسترول بالا گردید.
یانگ و کو (۱۹۹۷) نشان دادند که چای سبز چینی حاوی مقادیر بالاتری از اپی گالوکاتشین گالات نسبت به دیگر چایها میباشد، که به طور مؤثری سبب کاهش سطح سرمی کلسترول در موش میشود. در مطالعه دیگری نشان داده شد که اپی گالوکاتشین گالات نمیتواند سنتز کلسترول را مهار کند، ولی باعث کاهش جذب رودهای کلسترول میشود (چی ساکا و همکاران، ۱۹۹۸). چندین مطالعه در مدلهای حیوانی نشان داده است که کاتشینهای چای سبز روی جذب چربی تأثیر گذار است. بطوریکه موشهای تغذیه شده با کاتشینهای چای سبز، افزایش قابل توجهی در دفع کلسترول و لیپید تام از طریق مدفوع، در مقایسه با گروه شاهد از خود نشان دادند (چان و همکاران، ۱۹۹۹؛ ایکدا و همکاران، ۱۹۹۲؛ موراماتسو و همکاران، ۱۹۸۶). علاوه براین، مطالعات روی سلول و حیوان نشان داد که فسفولیپاز A2 پانکراس (PLA2) برای سهولت هضم و جذب لیپیدها مهم است. هیدرولیز فسفاتیدیل کولین توسط PLA2 پانکراس برای جذب مؤثر اسیدهای چرب، کلسترول و دیگر لیپیدهای هیدروفوبیک لازم است (بورگ استرفم و همکاران، ۱۹۸۰؛ هومن و همکاران، ۱۹۹۸). اپی گالوکاتشین گالات از طریق مهار فعالیت PLA2 پانکراس در فرایند هیدرولیز رودهای فسفاتیدیل کولین اختلال ایجاد نموده و کاهش جذب لیپیدها را شدت میبخشد (لاین و همکاران، ۱۹۹۸). علاوه براین، کاربرد ۴-۱ درصد چای سبز بصورت آشامیدنی در رتهای تغذیه شده با جیره حاوی ۱ درصد کلسترول اثر معنیداری روی فعالیت آنزیمهای کبدی متابولیزم کننده لیپید (۳-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A reductase،cholesterol 7α-hydroxylase ) و سنتز اسیدهای چرب نداشت، اگرچه به طور واضحی دفع مدفوعی کلسترول و اسیدهای صفراوی را افزایش داد (یانگ و همکاران، ۲۰۰۰). از آنجائیکه چای سبز در تهیه محلول کامبوچا مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان بهبود در سطح کلسترول، HDL و تری گلیسیرید را در ارتباط با اثرات ترکیبات موجود در چای سبز دانست. شاید بتوان اثر چای کامبوچا روی لیپوپروتئینهای خون را مرتبط با خاصیت پروبیوتیکی چای کامبوچا دانست. زیرا یکی از تأثیرات مهم پروبیوتیکها کاهش قابلیت جذب اسیدهای صفراوی از طریق روده است، چون آنها را به ترکیباتی تبدیل میکنند که در روده غیر قابل جذب شده و با مدفوع دفع شده و اثر بارزی در کاهش کلسترول پلاسما دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول۴-۴- مقایسه میانگین فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی در سن ۴۲ روزگی
گروه های آزمایشی
کلسترول (mg/dl)
HDL (mg/dl)
تری گلیسیرید (mg/dl)
گلوکز (mg/dl)
شاهد
۲۵/۱۳۵ab
۹۶/۵۰
۱۰۶/۵۰a
۲۵۱/۵۰
کامبوچا ۵ درصد
۷۵/۱۲۲bc
۹۰/۷۵
۹۱/۵۰abc
۲۴۷/۵۰
کامبوچا ۱۰ درصد
۲۵/۱۲۳bc
۸۴/۲۵
۹۶/۷۵ab
۲۶۴/۰۰
کامبوچا ۱۵ درصد
۵۰/۱۲۵bc
۹۷/۷۵
۶۲/۷۵bdc
۲۶۷/۵۰
کامبوچا ۲۰ درصد